Orange Day 2018 in het nieuws

Omroep Brabant: 

Breda, Eindhoven en Tilburg kleuren oranje tegen vrouwengeweld

BREDA – Onder meer de Grote Kerk in Breda, het Evoluon in Eindhoven en het stadskantoor in Tilburg kleuren vanaf zondagavond twee weken lang oranje. De kleur staat symbool voor een stralende toekomst vrij van geweld tegen meisjes en vrouwen. Zondag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Onder het motto ‘Orange the World’ worden dit jaar 18 bekende gebouwen en objecten in Nederland in de oranje schijnwerpers gezet. In Breda geldt dat naast de Grote Kerk ook voor het Nassau Monument en de Willemstraat.

“In Nederland krijgt 45 procent van alle meisjes en vrouwen te maken met een vorm van geweld”, vertelt Lilian Bruggeman de Wilde, een van de initiatiefnemers in Breda. “Dan is er nog heel wat te doen. Het is namelijk niet normaal dat meisjes het heel normaal vinden dat er geweld tegen ze wordt gepleegd.”

Eerste stap
Het oranje kleuren van gebouwen is volgens Bruggeman een stap in de goede richting om bewustwording over het onderwerp te vergroten. “Uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes zou het mooiste zijn, maar bewustwording is de eerste stap daarvoor.”

Mooi rijtje
Om vijf uur zondagmiddag deed burgemeester Paul Depla het oranje licht aan waardoor een groot deel van de binnenstad oranje kleurt. De landmarks in Breda en Eindhoven bevinden zich in goed gezelschap. Ook de Brandenburger Tor in Berlijn, de pyramides in Egypte, de Erasmusbrug in Rotterdam en het Binnenhof in Den Haag doen mee aan de campagne.

Wereldwijd probleem
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek of seksueel geweld. ‘Orange the World’ is een initiatief van UN Women, de VN-organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, ministeries en maatschappelijke vrouwenorganisaties.

De oranje schijnwerpers in Breda branden een nacht. In de rest van de wereld blijven de oranje lampen ‘s avonds nog tot 10 december aan, de Internationale Dag van de Mensenrechten.

Omroep Brabant, Erik Peeters

 

Dagblad De Stem

Grote Kerk Breda oranje: Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

BREDA – Met een druk op de knop door burgemeester Paul Depla en wethouder Greetje Bos kleurde de Grote Kerk, de Willemstraat en het Nassaumonument oranje. Het is vandaag de VN Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en door prominente gebouwen over de hele wereld oranje te doen kleuren, wordt er de aandacht op gevestigd. ,,Oranje staat voor de dageraad, voor de hoopvolle toekomst”, aldus Siska Kooi, de voorzitter van Zonta Nederland. Zonta is een mondiale serviceclub die voor een betere positie van vrouwen over de gehele wereld strijden.

Steven van Beek 25-11-18, 18:44

Cijfers? Een op de vijf vrouwen in Nederland is wel eens slachtoffer geworden van fysieke mishandeling door haar partner. 45% is ooit slachtoffer geweest van fysiek of seksueel geweld in zijn algemeenheid. 73% heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie.
Man krijgt huisverbod
Greetje Bos gaat het aan het hart. De wethouder geeft aan dat justitie steeds meer overgaat op het uit huis plaatsen van de dader. ,,Voorheen haalden we vrouw en kinderen er weg, maar dan straf je hen eigenlijk. Nu krijgt de man een huisverbod.” Wat inhoudt dat de man er niet meer welkom is. In Breda werden op deze wijze het afgelopen jaar zo’n tachtig mannen uit huis geplaatst. Wat Bos betreft mogen dat er meer worden. ,,Het gebeurt achter de deur, dus we moeten het signaleren. Dat gaat steeds meer de goede kant op, maar het is ingewikkeld want je grijpt in op grondrechten. Er zijn genoeg juridische middelen om die ingreep te doen. Kinderen die opgroeien in het geweld wordt ook zoveel schade aangedaan. Ze zien geweld en ze leren dat dat normaal is.”
Bij de inrichting van de openbare ruimte staat de veiligheid hoog op de prioriteitenlijst. ,,Kijk naar het Valkenbergpark. Minder lage bebossing, maar hoge bomen. Het gaat om overzicht, om ruimte. Daar werkt verlichting ook enorm in mee. Het moet niet alleen veilig zijn, maar het moet ook veilig aanvoelen. Voor iedereen.”

De Grote Kerk, het Nassaumonument en de Willemstraat zullen de hele nacht oranje blijven kleuren.